5. nov. 2014

Dipity.com - tidslinjer på nett

Tidslinje over andre verdenskrig i Asia laget i dipity. Hentet her
Dipity.com er et nettsted der man kan lage egne tidslinjer og se tidslinjer andre har laget. Med et godt brukergrensesnitt er dipity lett å lære, og derfor også lett å bruke. Utfordringen med dipity er ikke nettsiden i seg selv, men at nettsiden er på Engelsk og noe engelskkunnskaper derfor kreves for å sette seg inn i programmet alene.
Fordelen med å bruke dipity (eller andre digitale tidslinjer) fremfor å lage tidslinjer på papiret er at tidslinjen tilpasser seg mengden informasjon. På papiret må elevene allerede i startfasen vite hvor mye plass de behøver innenfor hver periode/årstall. Ved bruk av et digitalt verktøy er plassen uendelig slik at elevene kan redigere, og legge til informasjon i det uendelige uten at tidslinjen blir «full».
Tidslinjer i seg selv, både digitalt og papirbasert, er et fint verktøy til å strukturere informasjon. Denne strukturen gir deg muligheten til å overlappe informasjonen uten at det blir rotete eller uoversiktelig. Tidslinjer ser i tillegg visuelt bra ut noe som kan bidra til at man både tar en ekstra titt og husker det litt bedre. Ved bruk av ei digital tidslinje er det også gode muligheter til å legge til relevante bilder og videoer på tidslinjen.
Tidslinjer brukes hovedsaklig til å strukturere historiske hendelser i kronologisk rekkefølge. Tidslinjer kan også brukes til å strukturere hendelsene i en fortelling eller et eventyr, eller til å gi en oversikt over hvordan et foster utvikler seg til å bli et barn. All innhold som har en eller annen progresjon eller utvikling kan struktureres ved bruk av ei tidslinje.

Tidslinje over norsk språk- og litteraturhistorie. Hentet her

5 kommentarer:

  1. Stilig! Det jeg syntes er aller best er at det ligger mer informasjon, i tekst, bilder og videoer om hendelsene når man trykker på bildene. Dette var et tøft program!

    SvarSlett
    Svar
    1. Er et godt verktøy. Kan brukes både til å strukturere pensum til eksamen, og til å presentere en utvikling innenfor et begrenset emne. Er få verktøy som fungerer like bra til både presentasjoner om emner, og som læringsstrategi.

      Slett
  2. Så spennende, dette må jeg prøve ut. Kunne jo vært noe for å få oversikt over de historiske perspektivene og utviklingen i både norsken og pelen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Absolutt! Lagde selv tidslinje over musikkhistorien til teorieksamen i vår. Lagde den på papir og erfarte omtrent alle de negative tingene med å ikke ha den digitalt. Alt fra plassproblemer til at jeg ikke kunne dele den med andre.
      Er en fin måte å få god oversikt på. Anbefaler alle å prøve en gang. Er absolutt verdt arbeidet det tar. :)

      Slett
  3. Tidslinjer er interessant i mange sammenhenger i de fleste fag. Du viser frem dipity.com som også Leif Harboe anbefaler. Jeg har integrert den tidslinja du viser over språk- og litteraturhistorie i en wiki.

    SvarSlett