5. okt. 2014

Kan du google?

Omtrent alle jeg kjenner bruker søkemotoren Google jevnlig. Google er fantastisk å ha når vi har et spørsmål vi trenger svar på. Gjennom google kan vi enkelt navigere rundt på nettet, og finne omtrent hva som helst. Både lærere og elever vil være i situasjoner der de behøver å finne frem på internett. Å gå på biblioteket for å finne svar er jo kjekt, men veldig tidskrevende så det enkle og beste er å google. Det er vel derfor også de aller fleste gjør nettopp dette... googler...
Men... kan du egentlig bruke google?
De aller fleste åpner google.no, skriver et spørsmål og trykker enter. Det er greit nok det, men google er et verktøy med mange flere muligheter.
For det første. Google har mer enn bare en søkemotor.
https://images.google.com og http://scholar.google.no er to nyttige søkemotorer.
Google images gir deg muligheten til å søke ved bruke av bilder. Her vil google både kunne fortelle deg hvor det identiske bilder ligger på nett, og om bilder som ligner.
Google scholar er en søkemotor som har filtrert bort all svada. Her består majoriteten av treffene av bøker, artikler, avhandlinger, faglige fellesskap, universiteter, og sammendrag av akademiske litteratur. Google scholar er som sakprosa-delen av biblioteket. Bare mye større og lettere å navigere i.
Når det kommer til den vanlige google-søkemotoren finner vi mange søke-"triks" som gjør søkingen enklere. Når vi vet nøyaktig hva vi leter etter er det slike "triks" som kan avgjøre om vi finner det vi leter etter eller om vi ikke finner det. Her er noen av "triksene". Ordene i kursiv er det du fyller inn selv.
 
  • Ønsker du å søke etter nettsider som ligner sider du allerede har besøkt søker du etter Related:nettside
  • Ønsker du å ikke få opp treff som inneholder bestemte ord skriver du – foran det ordet du ønsker å ekskludere.
  • Ønsker du å søke etter bestemte filtyper skriver du filetype:filtype
  • Ønsker du å søke etter synonymer skriver du ~foran ordet.
  • Ønsker du å ikke få opp treff fra bestemte sider skriver du -site:nettside
  • Ønsker du å bare få treff fra en bestemt side skriver du site:nettside
  • Ønsker du å bare søke etter ord i titler skriver du intitle:søkeord 

Ønsker du å sette deg inn i de mulighetene som finnes i google finner du mange flere "triks" her. 
Søkeresultater på ordet "lærer". Til venstre i vanlig google og til høyre i google scholar

6 kommentarer:

  1. Mye nyttig informasjon her. Flere ting jeg ikke hadde kjennskap til. Sikkert mange andre, både lærere og elever som trenger et "lynkurs" i hvordan å bruke google :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk :)
      Flott at innlegget var nyttig.
      Er mange som både kan og er flinke til å bruke google, men det er alltid noen "triks" som kan være kjekke å lære seg for å bli enda bedre. :)

      Slett
  2. Nyttig søkekurs. Nå har du dekket dette i emneplanen. Du skriver meget godt.

    SvarSlett
  3. Det er slike innlegg som gjør blogg til et spennende læringsverktøy, her forklarer du enkelt og med gode lenker og bilder. Det er slike innlegg som jeg personlig synes hever blogg fra å være en "dagbok" til å bli et nyttig verktøy om man er lærer eller elev.

    SvarSlett