29. okt. 2014

Plakatmakeri


En av oppgavene vi har fått i norskfaget på universitetet er å lage en plakat i scribus. Scribus er et gratisprogram for plassering av tekst og grafikk på en side og er velegnet til å lage plakater, veggaviser og andre sammensatte tekster der designet og bilder står i sentrum sammen med teksten. Ulikt programmer som word og paint som hovedsaklig fokuserer på enten bilderedigering eller tekstredigering gir scribus deg god kontroll på begge deler. Programmet kan brukes alene eller sammen med bilderedigeringsprogrammet Gimp og tegneprogrammet Inkscape.
Scribus er på den ene siden et avansert program med mange muligheter. På den andre siden er det samtidig lett å lære og fungerer bra uten at man må ta i bruk de mer avanserte mulighetene programmet byr på. Dette er et stort pluss i klasserommet. Ved å ha et program som både kan være enkelt og avansert samtidig kan alle elevene lage et produkt på sitt nivå.

Programmet egner seg godt til å lage veggaviser eller plakater til å henge i klasserommet når elevene har hatt større prosjekt eller temaarbeid. Ved å lage veggavisene på datamaskinen i stedet for på papir blir det lettere å ha system på bilder og tekst. Det blir ikke behov for å skrive ut mange bilder som ofte kanskje ikke brukes. I tillegg blir det enklere å ta opp arbeidet igjen på et senere tidspunkt fordi man slipper å lete etter alle de småbitene. Alt ligger i ei mappe på datamaskinen. I tillegg blir QR-kode-generatorer lett tilgjengelige i arbeidet slik at elevene også kan få "papirlinker" til video på plakaten sin.

Her er ett eksempel der jeg har brukt scribus og QR-koder til å lage en plakat om sammensatte tekster:





1 kommentar:

  1. Flott, aktuell plakat som integrerer det sammensatte og multimodale på så mange måter. Ryddig og insiktsfull omtale av Scribus og mulighetene i og med programmet.

    SvarSlett